Margiela – Åren med Hermès

I februari 2018 kontaktade Artipelag mig för att konsultera mig om möjligheten att få tillgång till en internationell modeutställning.

Jag har tidigare anlitats av museet att curera modeinslag i större konst och designutställningar. Således mobiliserade jag mina kontakter i första hand i Paris för att sondera terrängen. Efter lite researchtid visade det sig att Hermés-Margiela utställningen som ursprungligen kom från modemuseet i Antwerpen skulle ställas ut på MAD i Paris med invigning i april och pågå till september. Och vi blev erbjudna att visa den fr.o m oktober. En fullträff!

Jag talade för varan och fick Artipelag att inse att de på det viset skulle hamna på den internationella kartan och lättare få tillgång till andra modeutställningar i framtiden. Nu är den på plats och den är magnifik. Den är även pedagogisk och beskriver  Martin Margiela och  betydelsen av hans skapande för det samtida modet,  här med fokus på samarbetet med Hermès. Curator Kaat Debo var närvarande vid invigningen, hennes team har tillsammans med Artipelags hantverkare gjort ett strålande installation. Och precis som jag anade passar utställningen perfekt i just denna arkitektur. Om Martin själv smyger hit kommer han att bli överväldigad, tror jag. /Cay Bond

Om utställningen:
Artipelag ägnar höst- och vintersäsongen åt en återblick mot ett av modevärldens mest uppmärksammade samarbeten – det mellan den banbrytande belgiske modeskaparen Martin Margiela och Hermès, ett parisiskt modehus med långa anor.

Mellan åren 1997 och 2003 var Martin Margiela anlitad av Jean-Louis Dumas, dåvarande VD:n på Hermès, för att leda arbetet med det franska modehusets prêt-à-porter-kollektioner för kvinnor. Samarbetet visade sig bli en av modehistoriens mest spännande bedrifter och presenteras nu i utställningen Margiela – Åren med Hermès.

Martin Margiela startade 1988 sitt eget modehus Maison Martin Margiela. Den tillbakadragne och mystiske designern visade sig snart vara själva antitesen till en klassisk kändisdesigner. Hans utgångspunkt är en dekonstruktion av modets traditionella föreställningar till förmån för en mer konstnärlig framtoning, vilket har etablerat honom som en av modevärldens mest avantgardistiska företrädare. Hermès å sin sida grundades så tidigt som 1837. Komfort, tidlöshet, sensualitet och autenticitet är nyckelord som karakteriserar Margielas vision av Hermès-kvinnan.

Kanske skulle man kunna tro att samarbetet mellan Margiela och Hermès var oväntat, men Margiela visade sig vara en mästerlig uttolkare av Hermès DNA. Hans utgångspunkt var den naturliga och självsäkra kvinnan, snarare än modevärldens eviga ungdomsideal. Margiela klädde modellerna i genuina material, med den klassiska sömnadens konst för att artikulera de individuella stilarnas arkitektur. Resultatet blev en spännande hybrid mellan Margielas ikonoklasm och Hermès tidlösa kvalitet.

Margiela – Åren med Hermès skapades 2017 av curatorn Kaat Debo och Martin Margiela för MoMu (ModeMuseum Antwerpen). Här presenteras kreationer från Martin Margielas eget varumärke i dialog med de arbeten han utförde för Hermès. Utställningen inkluderar fler än hundra outfits, fotografier och kortfilmer i ett sammanhang där Hermès typiska färg orange samspelar med Maison Martin Margielas vita. På detta sätt förklaras den kreativa process som sömlöst navigerar mellan de båda modehusen och deras respektive identiteter.

Margiela – Åren med Hermès pågår mellan den 26 oktober 2018 och den 10 mars 2019.
Läs mer om Artipelag och utställningen här.

More articles

Å så kommer det en gosse…

Det mesta i modet går som bekant igen. Ingen modeuppfinning är numer helig med mindre än att en ursprunglig idé refereras till olika modeskapare i...

Read more

Ett magiskt resetips

Det var en gång en familj i Ulricehamn som startade en fabrik som vävde industrimattor av textilspill. Ägarna, paret Eklund´s två döttrar, night and day...

Read more

Modevisningarna har aldrig varit lika politiska som nu

Precis lika rörig som tillvaron i samhället ter sig just nu: på marknaden, i media, när det kommer till människors psykiska hälsa, våra miljöproblem, om...

Read more