Ett magiskt resetips

Villa la Madonna

Det var en gång en familj i Ulricehamn som startade en fabrik som vävde industrimattor av textilspill. Ägarna, paret Eklund´s två döttrar, night and day sisters till utseendet, övertog ledningen av verksamheten i vuxet tillstånd och formade företaget till ett internationellt erkänt varumärke, BOLON. Skam den som inte känner till detta heta företag som med internationella designsamarbeten skapat något oerhört tidsenligt med tillverkning i Ulricehamn of Sweden!

Marie och Annica Eklund är oerhört nyfikna på världens olika kulturer. De har i sin tur egna barn som de tar med till jordens alla hörn. Men de återkommer ständigt till sina rötter. Nu har Marie och Annica sått nya frön i ny jord och invigt en vingård i Piedmonte i Italien, Villa la Madonna, som de passionerat arbetat med i två år. Som allt annat de lägger händerna på är resultatet magiskt. In i minsta detalj är gården som nu också blivit en meditativ reträttplats inredd med utsökt smak för vad bekvämlighet skall vara. Vad sägs om ett hotellrum med en terrass som har utsikt över en dalgång, där du väcks på morgonen, efter en sagolik sömn i bekvämaste sängen, av ljuvastefågelkvitter istället för av väckarklocka. Frukosten serveras i den vackra matsalen och där möter du bara vänliga människor, personal eller gäster. Snart invigs den läckraste Yogahallen jag någonsin sett, för morgonmeditation och direkt utanför väntar en bassäng för vederkvickelse efter det. Platsen är gjord för att hänga i alla hörn, umgås, läsa, skriva, men även om man riskerar lite separationsångest när man lämnar Villa la Madonna för en kort stund, är det värt att göra milslånga vandringar i bergen.

Naturen här är sagolikt vacker. Man vandrar från by till by och finner alltid ett litet genuint ”caffé” där lokalbefolkningen välkomnar dig njuter av en pratstund. Vandringarna framkallar aptit och lyckligtvis ligger även små restaurangerna tätt, antingen i en by eller vid vägkanter lite varsomhelst. De enklaste är oftast de godaste. Italienarna är mästare på att skapa kärlek genom maten. Vi är kanske ovana vid att det alltid serveras en menu som består av antipasti, primo piatti, secundo piatti, carne eller pesce och en dessert. Men av omtänksamhet är portionerna små så att man kan klara av det hela. Efter det kommer man hem hem till Villa la Madonna lagom till en traditionell siesta och därefter åter ett dopp i poolen eller ett yogapass. Medan du är ute och vandrar förbereder kocken hotellets kvällsmåltid och det gör han med lokalt odlade råvaror. Piemonte har mycket att erbjuda, vin, olivolja, örter, grönsaker, svamp, lammkött, parmesan, frukter mm. Allt man ser retar matlökarna. Kvällens måltider är en hyllningsstund till det naturen erbjuder i Piemonte. Denna orts ständiga lockelse är naturligtvis också vinodlingarna och de berömda druvorna, Barbera, Nebbiolo och Dolcetta som odlas mest i regionen. Till maten hör naturligtvis det goda vinet.

Skulle man bli utestängd av någon outgrundlig anledning, för det är nog den enda anledningen till att avstå från en middag på Villa la Madonna, finns hur många räddningsplankor som helst i den närmaste trakten. Ett par kilometer därifrån, ligger den lilla staden Acqui-Terme en historisk fin liten stad som erbjuder äkta termalbad. Dessa härstammar från Romarnas heta sulfatkällor. Bassängerna är rika på mineraler, det som vi förlorar av stress, den moderna åkomman. Men här kan man hämta ny energi om man följer ritualen som tar ca 4 timmar. Och därefter känner man sig som pånyttfödd. Trots attraktionen är staden inte fylld av turister. Det är Italienarna själva som kommer hit och låter sig behandlas. Allt upplevs som genuint.

Piemonte är den näst största regionen i Italien och har betytt mycket för den italienska historien. Det är värt att göra en research på nätet om man är det minsta nyfiken. Här uppe i dalgångarna saknar man inte havet men skulle andan falla på är det inte långt att köra ner till Portofino, den charmiga kustorten. Kan man begära en rikare variation av en behaglig semester och dessutom känna sig i ett med naturen.

Vi hade aldrig hittat hit om det inte vore för Ulricehamns madonnorna Marie och Annica!

www.villalamadonna.com

More articles

Mode & Design är populärare än politik i London

Trots allt politiskt spektakel i London sjuder den jättestora staden av kreativitet och skaparanda när det gäller form och design. Just nu pågår säsongens presentationer av...

Read more

Garden Atmosphere

Last year I got this challenging, however rewarding project for BONA, a Swedish and worldwide flooring company selling an immense amount of different sustainable treatments...

Read more

Cay Bond bakom sju nya färger i Hästens premiumkollektion Satin Pure

Pressmeddelande från Hästens – 4 juli 2019 Hästens fortsätter utöka färgskalan i premiumkollektionen Satin Pure, denna gång i sju nya nyanser: Avocado Green, Black, Blue...

Read more